Het ontstaan van het ontwerp

Het ontwerp voor ‘De bruid van de Indië’ komt uit de koker van IAA Architecten; een full service architectenbureau dat concepten levert, ontwerpt, adviseert, uitvoert en begeleidt. Bij het project zijn drie architecten betrokken geweest: Henk Gersen, Frank te Grotenhuis en Tom Slots. Zij hadden een duidelijke visie over de vorm van het complex en de aansluiting met de omgeving.

Aansluiten bij de omgeving

Henk Gersen geeft aan hoe groot de rol van de omgeving is geweest. “Het deelplan 14C is één van de meest prominente plekken op het Indiëterrein. De vorm is ontstaan naar aanleiding van een zorgvuldige analyse van de locatie. Het is een scharnierpunt tussen de binnenstad van Almelo en het Indië terrein en grenst aan het Kanaal Almelo-Nordhorn.

Karakteristiek voor Indië zijn de overblijfselen van de voormalige Ten Cate fabriek, waarbij de stoftoren een belangrijk herkenningspunt vormt. Naast de historische charme dragen ook het aanwezige groen en water bij aan een ultieme sfeerbeleving. Het waterbekken met het stadsstrand en de rode beuk op deze locatie spelen hierin een prominente rol. Het had onze prioriteit om deze, samen met de stoftoren, onderdeel te laten zijn van de totale structuur op deze locatie. Ze hebben dan ook als uitgangspunt gediend voor het ontwerp.”

Organische vormen

Frank te Grotenhuis vertelt hoe daarna het ontwerp tot stand is gekomen. “Al snel bleek de voorkeur uit te gaan naar een model in een organische, rondere vorm. Door deze vorm vindt het complex aansluiting bij de stoftoren en de rode beuk. Daarnaast biedt deze vorm nog twee belangrijke eigenschappen. Als eerste heeft ieder appartement een driezijdige oriëntatie, waardoor het appartement de hele dag in de zon ligt. Daarnaast is het gebouw een echte eyecatcher door de trapsgewijze opbouw van 4 – 6 – 8 bouwlagen. Doordat we aansluiting hebben gezocht bij de bestaande bouwhoogtes, is er richting het centrum een hoogteaccent ontstaan.”

De architectuur van het gebouw

Tom Slots licht de uitvoering van het ontwerp toe. “Door haar vorm is het gebouw een opvallende verschijning. Maar door te kiezen voor een lichtgrijze baksteen of stucwerk gaat het gebouw mooi op in haar omgeving. Grote gevelopeningen geven breed uitzicht op die omgeving en maken het mogelijk vanuit elke ruimte het balkon te betreden. De balkons hebben een vrije vorm, afwijkend aan die van de gevel. Hierdoor heeft het appartement haar buitenruimte geheel om het appartement heen en is het mogelijk om op verschillende plekken rond het appartement te zitten.

Er is gekozen voor een houten afwerking aan zowel de bovenzijde als de onderzijde. Dit zorgt voor een vriendelijke uitstraling. De balustrades van de balkons worden gevormd door een staalplaat met perforaties. Deze worden van onderen naar boven toe steeds transparanter waardoor er zicht vanuit de woning op de omgeving is maar ook de privacy wordt gewaarborgd. Dit alles vormt een uniek gebouw met een krachtige vorm waarbij de historische en architectonische waarde van deze plek behouden blijft en versterkt wordt”.

aanmelden

De 18 appartementen van De bruid van Indië zijn momenteel nog in ontwikkeling.
Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan via onderstaand formulier.

Heb je al een account? Log dan hier in. Aan de linkerkant in jouw account kun je bij ‘Mijn inschrijving’ je aanmelding beheren voor blok 14C – De bruid van Indië.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2